Mesék a hóvirágról…

Hermész varázsfüve a hóvirág
A görög mitológiában a hóvirágot (mely görögül annyit tesz, ion) a Danaidák ősanyjának, Iónnak az alakjához fűzték.
A halandók szemére álmot hozó Hermész, aki a görög mitológiában az istenek hírnöke, a pásztorok, kereskedők, utazók, az ékesszólás, irodalom, az atlétika istene és a tolvajok védelmezője mentette meg Odüsszeuszt Homérosz híres eposzában: varázsfüvet adott Ithaka királyának, ami hatástalanította Kirké istennő amnéziát okozó mérgét, így hősünket nem tudta az istennő becsapni, és a szigeten marasztalni. Ez a varázsfű a hóvirág volt.

A remény virága…

A hóvirágot a remény szimbólumának is tartják, a legenda szerint ez a kis növény jelentett vigasztalást szépségével az Édenkertből kiűzött emberpárnak. Éppen ezért a keresztény kultúrában gyakran látható Szűz Máriával ábrázolva.

A legenda szerint a hóvirágok Éva könnyei, amiket akkor hullajtott mikor száműzték az Édenkertből. Ebben az értelmezésben a hóvirág nemcsak a reményt szimbolizálja, hanem a megváltást és az újrakezdés lehetőségét is.
A hóvirág olyan, mint egy magányos felfedező, aki az ismeretlenbe kalandozik, és magával hozza a melegebb napok ígéretét és a természet ébredését. Útja a sajátunkat tükrözi a viszontagságokkal szemben – bátran nyomulunk előre, az akadályoktól függetlenül.

További mesék a virágokról…Nárcisz és a szimbólumok és Jácint virág és a görög istenek