A nárcisz (Narcissus) többféle szimbólumot hordozó növény. Szimbólumok ismerete nélkül is nagyon szeretem, mert a tavasz első virágai közt örülhetünk neki.

A spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába tartozik és legalább 860 féle faja ismert.

Nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta, de neve összefügg a narkotikus tulajdonságával is, mert a hagymája, levele mérgező. (narkoa=bénítani)

Narkisszosz egy nimfa fia volt, akinek Teiresziasz megjósolta, hogy csak akkor érhet meg öreg kort, ha nem ismeri meg önmagát. Narkisszosz gyönyörű ifjúvá serdült és sok nimfa beleszeretett, de ő mindet kikosarazta. Az egyik nimfa annyira megharagudott, hogy bepanaszolta a bosszúállás istennőjének Nemeszisznek. Az istennő meg is büntette Narkisszoszt, mégpedig úgy, hogy egy vadászat alkalamával egy folyóhoz vezérelte, ahol a szomjas ifjú a folyó fölé hajolt, hogy igyon a friss vizéből – és ekkor megpillantotta önmagát és nyomban magába szeretett. Egész nap a folyónál maradt és próbálta önmagát megölelni, de mivel nem tudta, ezért olyan kínokat szenvedett el, mint azok a nimfák, akiket ő kikosarazott. Reggelre a folyóhoz érkező nimfák már csak egy sárga virágot találtak az ifjú helyén, amelyet nárcisznak neveztek el. Ez a virág azóta is az önimádat szimbóluma lett. Úgy tartják, hogy ezért nem illik nárciszt ajándékozni.

Kínában viszont ez a virág a szerencse és a gazdagság szimbóluma.

Ahogy általában a színek, úgy a virágok színei is szimbolizálnak valamit. A sárga virágok az aranyra, a napra utalnak, keleti szimbólum rendszerben a megvilágosodást jelképezik. (forrás: edenkert.hu)

Én annyira szeretem ezt a kis tavaszi virágot, hogy inkább a kínai szimbolikát követném.

Romániában, Brassóban van egy híres „nárcisz mező”, ahol tölgyfák alatt millió nárcisz virágzik májusban, ilyenkor nárcisz fesztivátl rendeznek. De nem kell olyan messze menni, mert a somogy megyei Babócsán a Basa kertben a csillag nárcisz (narcissus stellaris) április-május hónapban olyan szépséggel és illattal kápráztat el bennünket, hogy nem kihagyható látvány. Azért nevezik Basa kertnek, mert a török hódoltság idején a helyi pasa ültette be nárcisszal, a hárem hölgyei gyönyörködtetésére.

BABÓCSAI BASA-KERT

A Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület egyedülálló értéke a nárciszmezővel borított, műemléki védelem alatt is álló történelmi romkert. A Basa-kert az egykori Árpád-kori település, később a középkori mezőváros, végül a török település 1980-as években feltárt, majd visszatemetett maradványait rejti. Itt volt Somogy megye legnagyobb alapterületű földvára. Az egykori épületek közül csak a gótikus Szent Egyed-plébániatemplom kb. 1,5 m magasságú falazata látható.

forrás: turistamagazin.hu

De Kaposváron még a városból se kell kimenni, ha nárciszokban szeretnénk gyönyörködni. A város nagy festőjének Rippl- Rónai Józsefnek, a Róma hegyi villája parkjában mindig sok virág volt, a festő szerette a sárga nárciszokat is. Ennek emlékére már 7 éve megrendezik a felújtott parkban a Nárcisz ünnepet. Ez a fesztivál a családok egyik kedvenc tavaszi programja, játék, csodás festmények, nárciszok várják a kicsiket nagyokat…

A fotókat 2016. áprilisában készítettem Hollandiában Keukenhofban.

Mikor elhatároztam, hogy Virág Manókat készítek, az első gondolatom a nárcisz volt. Annyira jellegzetes formája, színe van, hogy szerintem azonnal felismerhető a virág.

A görög mitológiából ismert történetből fakad a szimbolikája, mely szerint az önimádatot jelképezi
[listamester id=”5254″ mode=”js”]