Ha beindul a manógyár…

Ha beindul egy manógyár előbb utóbb szükség lesz a manóknak házikóra. A manók sokasodnak és egyre nagyobb az igény arra, hogy önálló kis házuk legyen. Főleg, amikor már manó családok vannak. De akkor is jó egy különbejáratú házikó, ha a nagy nyüzsgésben elfárad egy egy manó és szeretne kicsit elvonulni, pihenni. Persze akkor is jól jön egy kis házikó, ha játékra használjuk – na ez lenne a játszóház manóknak.

Hosszas tervezgetés, várakozás után így született meg a leporelló házikó manóknak.

Leporelló könyvecske vagy hajtogatható játszóház a manóknak

💚Tetszés szerint állítható, forgatható, hajtogatható házikó manóknak

.💚 Anyaga fa és gravírozással díszített

💚A manók ki-be járkálnak az ajtókon, bekukucskálnak az ablakon, körbejárják a házat vagy éppen behúzódnak a falak mögé – és este mikor aludni térnek, a házikó összecsukva felkerül a polcra.

Úgy tűnik manócskáim jól érzik magukat a házban és a ház körül. Szerettem volna egy karácsonyi házikó, amely kis karácsonyi rajzokkal, fenyőfával, hóemberrel, csillagokkal, hópihével díszített, de most ez került fel a meska boltom polcára is.

Manócskáimat megtalálod meska boltomban vagy itt az oldalon is körülnézhetsz és választhatsz magadnak közülük.

A manóim a természetesség jegyében készülnek – gyapjúból, fából és a waldorf pedagógiai módszer ihlette őket. A waldorfról korábbi bejegyzéseimben bővebben olvashatsz. Miért jó ha egy kisgyermek természetes alapanyagú játékokkal találkozik?

Miért jó a természetes alapanyag?

A waldorf pedagógiai módszer játékeszközei az ember és a természet harmóniáját próbálják szemléltetni. Szerencsére ez a szemlélet nem csak erre a pedagógia irányzatra jellemző, mert ma már egyre többen gondolják azt, hogy a játék legyen természetes anyagból, legyen egyszerű és mozgassa meg a gyermek fantáziáját, képzeletét és kicsit dolgozzon meg a játék adta élményért.

A fa és a gyapjú puha, meleg tapintása már a figurák készítése közben is örömet okoz nekem. Ezért is tartom jó dolognak, ha ezeket a figurákat a gyermekkel együtt díszítjük, festjük olyanra, amilyenre a gyerkőc szeretné. A játék készleteimbe igyekszem mindig beletenni olyan figurát, korongot, amit otthon a család együtt tovább dekorálhat vagy kitalálhat saját társasjátékot velük. (pl. memória játék, lépegetős, feladat végrehajtós, tic-tac-toe stb)  A kis figurák köré egész mesebirodalmat építhetünk, otthon talált tárgyakkal, termésekkel, dobozkákkal, a séták során gyűjtött gesztenyével, kaviccsal stb.

A gyapjúfilccel jó dolgozni, mert remek formatartó, strapabíró és környezetbarát alapanyag, a textúrája melegséget és természetességet sugároz. És éppen ezek a tulajdonságok teszik tartóssá és kedvelt játékszerré. A filcekről már korábban írtam és a manók vásárlása vagy a manók készítése előtt érdemes tanulmányozni, hogy milyen filcre is van szükségünk.

Ha fából készült játékot készítünk vagy vásárolunk, akkor nem elhanyagolandó kérdés, hogy hogyan tisztítsuk. A jól gondozott fajátékok több generáció számára is használhatók lesznek és örömmel adhatók tovább a családban. A fa játék vásárlása olyan befektetés, mely hosszú távon, több szempontból is pozitív hatású.Én a manóimat természetes méhviasszal polírozom, mert így egészségre ártalmas anyaggal még véletlenül sem találkozik a manóval játszó kisgyerek.