Borzongás waldorf módra – halloween figurák 🙂🍁🍂🍄

Margaret Bloom Making peg dolls című könyvéből már többször merítettem ötletet. Már nagyon a karácsonyi figurák felé kezdtem fordulni, mire eszembe jutott, hogy ne hagyjam ki az őszt – főleg, hogy egyik kedvenc évszakom. És milyen jó néha kicsit inspirálódni – cuki kis figurákat találtam a könyvben – a boszorkány és a macskája. Még egy szellemet is tervezek elkészteni.

Szeptemberben készült jó pár évszak manó és időjárás jelző figura – mert évszak asztalon nagyon jól mutatnak a figurák – jó velük játszani az őszi díszek, termések között. Meska boltom polcára is felkerültek.

Időjárást jelző Manók
Játékos tanulás – milyen ma az időjárás? Melyik Manó lesz a nap főszereplője?

Ünnepek a waldorf pedagógiában

„Az ünnepek az év csomópontjai, amelyek a világmindenség szellemével kapcsolnak össze bennünket” – Rudolf Steiner

Az ünnepek megélése mellett nagyon fontos az ünnepekre való készülődés, az ünnepek várása. Az, hogy miként készülünk az ünnepeinkre, az javarészt függ bizonyos tradícióktól, hagyományoktól, családi szokásoktól.

Ha kicsit ötlettelenek vagyunk, hogy hogyan is készülődjünk otthon a gyerekekkel a ünnepeinkre, akkor érdemes ősi, népi hagyományokhoz fordulni, kicsit kutakodni természetvallásos forrásokban, keresztény szokásokban.

Fontos, hogy átéljük az ünnepvárás időszakát is, és az ünnepvárás és az ünneplés az mind valós részvételt jelentsen. Nagyon izgalmas ötlet a waldorf pedagógiában szokásos évszak asztal készítés – ami dekorációt, játékot, játékos tanulást, kézműves tevékenységet is magába foglalja.

Ha visszagondolok a családi ünnepeinkre – waldorf pedagógia ismerete nélkül is alkalmaztuk ezt a módszert – hiszen ősszel őszi termésket gyűjtöttünk, gesztenye figurákat készitettünk, színes levelekkel játszottunk, dekoráltunk. Tavasszal magot vetettünk, virágot hajtattunk stb.

Az őszi és téli ünnepeink jellemzője – az ősz és a tél: a sötétség, visszahúzódás-belégzés,  koncentráció,  befele fordulás, elcsendesedés időszaka. Ilyenkor a Föld ereje visszahúzódik, így a növények és az állatok is elcsendesednek. Ez a visszahúzódás, elcsendesedés megmutatkozik az őszi, téli ünnepek színeiben, az ünneplések módjában, hangulatában.

Halloween ünnepe – waldorf módra – és egy kis kézműveskedés 🙂

A halloween ünnepe kissé ellentmondásos ünnep ma Magyarországon – kb. 2000. évektől terjedt el itthon a halloween ünneplése.

halloween figurák - boszorkány és a macskája
halloween figurák – boszorkány és a macskája

A családunkban is – ha visszaemlékszem kb. ez időtájt szerveztünk a gyerekkel jó kis bulikat – sok játékkal, mókával, jó kis borzongással.

Most amolyan nagymamásan úgy készülődtem erre az ünnepre, hogy készítettem két kis figurát – a boszorkányt és a macskáját. Szerintem majd biztosan lesz valaki, aki szívesen játszik vele 🙂

Anyagszükséglet:

margaret bloom
http://webloomhere.blogspot.com/ Margaret Bloom könyve