Szeretem a taplógombát..🤭😊😍 ha valahol találkozom vele biztosan lefotózom vagy legalábbis megállok és hosszan gyönyörködöm benne😊🤭 kedves a szívemnek, mert mindig eszembe jut, mikor még a kicsi gyerekeimmel jártuk az erdőt és minden szépséghez, érdekességhez kapcsoltunk valami mesét, történetet…egyszer a talált taplógomba valahogy nekik egy elefánt lábához hasonlított…olyan volt a színe, a redőzöttsége, mintha egy elefánt lába lett volna😍😊🤭 és innen már repültek is a mesék világába…vajon, hogy került elefánt az erdőbe? A képzeletnek, a mesének nincs határa, ahogy a természet találékonyságának, szépségének sincs.

A taplógombának (Fomes fomentarius) persze semmi köze nincs az elefánthoz 🙂 , mert ő bizony egy gomba, ami parazita életmódot folytat, azaz élősködik a fán. Nagyon változatosak a taplógombák, a földön legalább 300 fajuk él és az 1-2 cm-től egészen a 80 cm nagyságúig nőhetnek. A fának valamiféle betegségéhez köthető, ha taplót látunk rajta. Népi megfigyelések szerint akkor keletkezik a fán tapló, ha nagyon erős fagyok vannak és a fa kérge a szél, a hideghatására megrepedezik és ezen a résen keresztük fújja ki a gázokat, aztán megbetegszik, megnyüvesedik. Biztosan van tudományos magyarázat is, de szerintem erdei séta során egy gyereknek ez tökéletes magyarázat – miután az elefánt mese sokkal izgalmasabb – de ezt is „gyereke válogatja” 🙂 – kinek mi tetszik jobban, az biztos, hogy a taplót most már nem feledjük. 🙂

A tapló nagyon fontos dolog volt az ember civilizációját tekintve, például, mert a tűzcsiholás fontos eszköze volt, mivel nagyon gyúlékony anyag, ezért a kovakő csiholásakor ez nagyon gyorsan lángra tudott lobbanni.

Az idős pásztorok, mezőőrök „tűzszerszáma” kovakőből, acéldarabból és egy taplógomba darabból állt, hogy gyorsan tüzet tudjanak rakni.

A taplót erdős vidékeken a mai napig gyűjtik, mert feldolgozzák és készítenek belőle sapkát, táskát, övet. Azokat, akik gyűjtik és feldolgozzák a taplót, toplászoknak nevezik. Romániában sokan foglalkoznak ezzel a mesterséggel, híres toplászok voltak, vannak Korond közelében.

A taplónak gyógyhatása is jelentős, vérzéscsillapító, seb összehúzó hatása is van. Állítólag a fülfájásra is jó, ezért érdemes taplóból készült sapkát húzni a fejünkre, ha fáj a fülünk.

Ezeket az okosságokat egy jó kis cikkben olvastam, ami a taplógomba népi feldolgozásáról szól.