A csendeskönyv olyan könyvecske (általában textilből készül), amely a benne rejlő mese mellett, kis foglalkoztató könyvként is működik. A könyvecskében tépőzárral, csattal, gombbbal, szalaggal, zipzárral ide oda pakolható, kivehető kis elemek vannak, amelyekkel a gyermekek maguk kedvére alakíthatják a mesét vagy tanulhatják a formákat, színeket. Az interaktív könyvecske fejleszti a finom-motorikus képességet, a koncentrációt, problémamegoldó készséget, fantáziát.

Ezzel a kis könyvecskével a gyerekek hosszan, önállóan is elszöszmötölnek, ezért nevezik csendes könyvnek.  Míg a kis lurkó ezzel játszik, addig csend van :), így ötletesen nevezik angolul quiet book – nak.

 Miből és hogyan varrjunk: itt

Régóta olvasgatom/nézegetem Jocelyn T. blogját  és a Pinteresten is gyakran megnézem csendes könyv ötlet- gyűjteményét.

Most akadtam rá az oldalán egy jó kis Quiet Book leírás és sablon link-gyűjteményre. A sablonok többnyire szabadon letölthetők. Nagyon sok inspiráló ötlet vár itt a vállalkozó szellemű mamákra, akik saját készítésű könyvvel szeretnék meglepni csemetéjüket.

Nagyon izgalmas olvasgatni a blogot, mert Jocelyn T. azon kívül, hogy ő maga is sok ötletet, inspirációt nyújt, arra kéri az ügyes kezű mamákat, hogy mutatkozzanak be a blogjában és meséljék el, hogy mi adta az ötletet a textil könyveikhez, miért szeretik a gyermekek a könyveket, mi a kedvenc technikájuk, milyen anyagokat használnak, és milyen tapasztalattal rendelkeznek a könyvecskék megvarrásához stb. A bemutatkozók fotóval és letölthető sablonokkal adnak jó ötleteket a blog olvasóinak. Vannak egyszerűbb és bonyolultabb kivitelezésű könyvecskék,  így aztán még a kezdő mamák is kedvet kaphatnak hozzá. Az anyagszükséglet sokszor megoldható a rongyos-zsákból és varrható kézzel is  vagy akár ragaszthatjuk is.

Miből és hogyan varrjunk? 

Ide kattintva, pedig jöhetnek  sablonok, leírások:

  Forrás: http://quietbookblog.blogspot.hu/p/what-is-quiet-book.html[/caption]