Ez a bejegyzésem már éppen öt éves. Most  elhatároztam, hogy kicsit felfrisssítem a csendeskönyv készítéshez kapcsolódó ötleteket  és hozzákezdek egy újabb csendes könyv elkészítéséhez. Korábban már sokat olvasgattam róla és látom, hogy egyre népszerűbb ez a kis textil könyvecske, amit csendes könyvnek, foglalkoztató könyvnek is  neveznek. Láttam  csecsemőknek készült könyvet vidám, kontrasztos képekkel és az idősebb, 2-5 éves gyermekek számára élvezhető könyvecskéket, de pl. készítenek játék táblákat mint pl. a malom,  dáma,  Tic Tac Toe, memória.

 

Még valamikor 2015-ben kicsit körbenéztem, hogy milyen anyagok és eszközök szükségesek a könyvecske varráshoz :

a lelőhelyek azóta lehet már megváltoztak 🙂

  •   Filc – Sokféle szín kapható a filcekből, már mintásakat is találunk az üzletekben, webáruházakban. Amire figyelni kell, az az, hogy a filc lehet akril, kevert gyapjú, és 100% gyapjú. Az akrillapok a legolcsóbbak, de ezekkel is jól lehet dolgozni. Én beszereztem  mind a 3 fajtából és a projekttől, mintától függően fogom használni. Egy kis puha cica figurának biztos jobb a tiszta gyapjú, de egy fa törzse lehet az akrilból is . Filc lelőhely  és itt is  találunk  sokat 
  • Nemez – ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból víz segítségével, gyúrással készítenek. A nemezkészítők megkülönböztetik a kézi munkával előállított nemezt a gyárilag készített műszaki nemeztől bár készítésük alapja ugyanaz. A nemezt a textiliparban és gyakran a köznyelvben is a filc névvel jelölik, míg máskor szűkebb értelemben csak a műszaki nemezt nevezik „filcnek”, megkülönböztetve azt a hagyományosan, kézzel készített anyagtól.
  • Varrógép– nem feltétlenül szükséges, a filc könnyen varrható kézzel. Egy egész kis könyvecskét megvarrhatunk kézzel. Én fogom használni a gépet is .
  • Hímző és varrócérna – sokféle színt gyűjtöttem össze, mert minden színes öltés dísze lehet a könyvecskének. 
  • Tű – varrótű, hímző tű (hegyes) Nekem van „vaktűm” is 🙂 lehet, hogy célszerű volna gyűszűt is használni, de én nem tudok. Ezt a gyűszűt érdemes volna megpróbálni
  •  Olló – kicsi, éles olló, mert apró kis elemeket is kell vágni. Legyen papírvágó ollónk is , mert a sablonokat papírból kell kivágni.
  • Freezer papír vagy pausz papír– a minták másolásához, ragasztásához.  Freezer papír és használata
  • FóliaÉn használok fóliát is, amire rárajzolom a mintákat alkoholos filccel. A fóliára az egész oldalnyi mintát is felrajzolom, ha az bonyolultnak tűnik, mert mikor ráhelyezem a filcre a rávarrandó mintákat, akkor a fóliával ellenőrizhető, hogy minden a helyére került-e. Nagyszerű leírás van itt Szilvi foltvarró blogján : Segédfólia használata
  • Ragasztó– ragasztó használatát is írják a quietbook-kal foglalkozó oldalak. Kezdőként, ezt még nem tapasztaltam ki. Kicsit körül kell néznem, hogy milyen ragasztót használhatunk a filchez. (Aki tudja, kérem jelezzen, segítsen!)
  • A lapok összefűzéshez az egyik oldalon ezt az eszközt ajánlották:  itt látható a készlet  Ha azt szeretnénk, hogy a könyvnek cserélhető lapjai legyenek,  akkor mindenképpen hasznos ez az ajánlott eszköz. Az összefűzésen még gondolkodni fogok. Szeretném egészen egyszerű módon összefűzni.
  • Díszítőelemek – gombok, szalag, patent, csipke, cipőfűzők, zsinórok, kis mágnesek, gyöngyök, tépőzárak, stb. Ezek azért hasznosak, mert a gyermekek sokféle anyaggal találkoznak, sokfélét tapinthatnak és kipróbálhatnak. Ezeknek az anyagoknak a használatánál ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a könyvek többnyire 2-5 éves gyerekek számára készülnek, akik sokszor még a szájukba is vehetik ezeket.

Akkor most jöhet a tervezgetés. Húúú.. hát ezek nem egyszerű dolgok… ezernyi fotó a Pinteresten, a blogokban, de kevés a sablon vagy éppen a mi kis csemeténk éppen olyan figurát, mesét kíván, amihez nincs sablon.

Malackát  szerintem könnyű rajzolni, házikót sem nehéz… akkor hát jöjjön a három kismalac és a farkas, a szalma,

a fa és a kőházikóval…

A fotók este készültek 🙁

A rajzolgatással, szabással és csak a  kis figurák megvarrásával készültem el. A mese szereplői ujjbábok lesznek, akik a könyvecskében fognak lakni, jönni, menni egyik oldalról a másikra, egyik házból a másikba. Még sok apró díszítést tervezek, pl. virágok, napocska, fák, bár azt olvastam, hogy nem kell remekműnek lenni a könyvecskének ahhoz, hogy sikere legyen a gyerkőcnél. Lehet egyszerű, ragasztott technikával is készíteni, a gyermek nem fogja észrevenni a kis hibákat és  semmiképpen ne tartson vissza bennünket a megvalósítástól az, hogy  nem vagyunk kiváló varrónők.

Holnap folytatom az elemek felvarrását a filcekre. A képeken még csak próbálgattam a helyüket.

Szerintem jó játék lesz ez mindenkinek! 

Ezt a kis mesekönyvet az első unoka kapta karácsonyi ajándékba (2016-ban)