A kökörcsin/szellőrózsa egy olyan lágyszárú, évelő nemzetségbe tartozó növényke, amelynek több mint 100 faja ismert a világon és a mérsékelt éghajlati övezetben őshonosak. Az Oxfordi angol szótár szerint a szellőrózsa az ókori görögben „széllány” -t jelent – ezért néha „Szélvirágnak”, görög szélvirág – nak, szellőrózsának is hívják. Ezt az infót a Ballyrobert Gardens oldalán találtam, ahol jó volt kicsit nézegelődni, hogy milyen is egy igazi angol kert, amely a leírásuk szerint 3-4 futballpályányi helyen terül el.

Mi köze van a görög mitológiához?

A görög mitológiában Adonisz nevéhez fűzödik a kökörcsin virág. Adonisz egy csodálatos szépségű halandó, görög ifjú volt, vadász és pásztor mesterséggel. Aphrodité beleszerelmesedett az ifjúba és együtt vadászgatott vele. Aphrodité kedvese, ekkor éppen Árész volt, aki féltékenységében vadkanná változva, megölte Adoniszt. Adonisz lelke az Alvilágba szállt, kiontott véréből pedig kökörcsinek/szellőrózsák nőttek. Aphrodité leszállt az alvilágba kedvese után, hogy felhozza őt, de persze Perszephone (az alvilág urának Hádésznek a felesége) is beleszeretett az ifjúba, ezért nem engedte vissza az ifjút. Zeusz próbált igazsságot tenni, azzal, hogy Adonisz az év egy harmadában lent van az alvilágban Peszephonéval, egyharmad részt fent a földön Aphroditéval, a fennmaradó résszel maga rendelkezik. Később ezt a fennmaradó részt is a földön töltötte. Szerintem igaza volt.

Ez a görög sztori a virágról és Adoniszról. Ebben a sztoriban is benne van a ciklikusság, az évszakok változása. A virág is az év egy részében a föld alatt van, egy részében a föld felett vírít. Az őszi elmúlás és a tavaszi rügyezés, virágzás az élet jelképe.

A botanikában az adonis nevet kapta a boglárka félék családjába tartozó hérics virág nemzetség. Nem vagyok botanikus, de kb. annyit kibogoztam, hogy az anemonae nemzetségcsoport is a boglárkafélék családjába tartozik, amelybe tartozik az én kis anemone white splendor- om, azaz a szellőrózsám vagy kökörcsinem.

Kökörcsin szó erdete és a törökök

Ja, igen a kökörcsin szó pedig az ótörök „kök” szóból ered, ami magyarul kéket jelent – mert a kökörcsin gyakran kék színű – magyar krónikák szerint eleinte kügülcsinnek nevezték, aztán lett belőle kökörcsin.

Az angol Királyi Kertészeti Társaság többször rangos elismerésben részesítette, ezt a szépséges növénykét – az anemone white splendor -t

Milyen helyet szeret?

Fák, cserjék kissé nedves árnyékában érzi jól magát. Amúgy meg éppen akkor virágzik, mikor még a fáknak nincsen lombja. Mire kilombosodnak, addigra ő szépen visszahúzódik és az árnyékben készül a következő szezonra, tápanyagot gyűjt, pihen, hogy tovább terjedve, szaporodva még szebb legyen, mint valaha. Tehá, elvirágzás után ő is pihen, mint a legtöbb hagymás növényke. Én most balkon ládába ültettem, hogy a teraszon maradjon, a közelemben, hogy naponta gyönyörködhessek benne – ahogy bimbózik és nyílik a szemem láttára, óráról, órára. A balkonládában nagyon jól megfér a kis krókuszokkal és a fürtös györgyikével. A krókuszok már elvirágzóban voltak, mikor kibújt ez a kis szélvirág, a györgyike még valahol a sűrű zöldben bimbózik. Kint a kertben már kis virágszőnyeget alkot a fürtös györgyikém (muscari atlanticum)

Az élet szépség – csodáld meg! (Teréz anya)

Mennyi mindenről marad le az ember, mikor a napi nyolc órás munka, őrületes mókuskerekében él! Mennyi mindenről maradunk le, azzal, hogy a gép mindenkit bedarál, ha hagyjuk- márpedig hagyjuk – ez kedvenc gondolatom a Száll a kakukk fészkére c. regényből…

Most éppen sok örömet ad az, hogy a kertemben megfigyelem azokat a növényeket, amelyekre eddig csak futva rápillantottam vagy észre se vetttem.

[listamester id=”5254″ mode=”js”]