Kicsit furcsa, hogy a vakondot kedvelem, bár nem szívesen találkozom vele, mert nem szeretem az ilyesféle bundás, karmos jószágokat. De mikor a kertemben vagy a mezőkön látom a vakond túrásokat, belül kicsit mosolygok, mert eszembe jutnak a kedvenc meséim. pl. Zdenek Miler Kisvakondja és Kenneth Grahame Szél lengeti a fűzfákat című meseregénye. Aztán eszembe jut nagyapám, aki egy kis talált vakondot úgy próbált megszerettetni velünk, hogy fényes, bársonyos kis bundáját dicsérve a saját arcához simította a riadt jószágot. Én mégis inkább messziről szeretem a kis földtúró vakondot, aki télen, nyáron lapátolja a földet, mert ő nem alszik téli álmot.

A Zdenek Miler által megálmodott kisvakond sorozat első része 1956-ban született meg. Állítólag egy séta alkalmával botlott meg egy kis vakondban és akkor jött az ötlet, hogy ő legyen főszereplője egy készülő oktató rajzfilmnek. Az első részben tudjuk meg, hogy hogyan készült a kisvakond nadrágja és csak ebben a részben beszél a vakond, a többiben már csak hangokat ad ki, így aztán nem volt gond a szinkronnal sem.

Gyermekoromban fekete fehér tévén néztük – jó volt. Most, hogy időm engedi mesekönyveket is rendszereztem polcomon és gyakran megnézem a mai aktuális kínálatot is online- hát nagyon jó dolog most gyereknek lenni- okos, szép mesék- csodálatos rajzok és színek – van miből válogatni. Válogatni pedig kell!

Az első kisvakond könyv 1971-ben jelent meg magyarul a Móra kiadónál Fazekas Anna fordításában. Azóta sok gyerek nőtt már fel a kisvakond meséin. A kisvakond történetei, sztorijai örökérvényűek. Sőt itt is igaz, hogy a mese előbb utóbb valóra is válik, mert pl. kisvakond, nem csak a mesében jut el az űrbe, hanem 2011- ben egy űrhajós magával vitte a világűrbe a kis plüss figurát.

Még több érdekesség a Móra könyvkiadó oldalán olvasható: katt ide Itt most akciósan kisvakondos könyvet vagy foglalkoztató füzetet is vehetünk vagy benevezhetünk egy pályázatra (óvodásoknak szól).

Ha nem akarsz lemaradni izgalmas sztorikról, hírekről, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

[listamester id=”5254″ mode=”js”]