A gyermekláncfű jótékony hatásáról sok sok évvel ezelőtt olvastam Maria Treben, Egészség Isten patikájából című könyvében. Minden évben pitypang / gyermekláncfűvirágzáskor eszembe is jutott, hogy ki kellene próbálni ennek a gyógynövénynek a  szirmából a méz készítését, mivel nagy méz kedvelő vagyok. Kicsit hihetetlennek tűnt, hogy gyermekláncfű virágsziromból és cukorból méz készülhet.  Az idén a “nagy itthon maradás”  egyik eredménye lett, hogy végre elkészült a gyermekláncfű mézem. Nyilván nem méz és lehet elborzadni a sok cukortól, amitől  édes és sűrű a szirupunk, de a gyermekláncfű üde sárga virágjából kinyert virágpor íz feledteti ezt.

Tavaszi virággyűjtő program

Jó kis tavaszi program lehet a gyerekekkel a gyermekláncfű gyüjtögetése. A gyermekláncfüvet is, a többi gyógynövényhez hasonlóan érdemes a lehető legtisztább, vegyszermentes helyen gyűjteni. A gyermekláncfűből készítsünk koszorút a kislányok fejére és a pitypang tündérek biztosan segítenek sok gyermekláncfű szirom begyűjtésében. A gyerekek egyébként jobban szeretik a virágok szirmocskáját tépdesni, mint szárral szedni- ez most még előnyös is, mert most csak a szirmokra van szükség.

Íme a recept:

Két nagy maréknyi pitypang virágot gyűjtünk és egy liter vízben lassan főzzük. Mikor a víz forrni, bugyogni kezd, levesszük a tűzről és  lefedve egy éjszaka állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk a gyermekláncfű szirmokat.  A léhez egy kiló cukrot teszünk és hozzáadunk egy karikára vágott citromot ( esetleg héja nélkül csak a levét). A fazekat fedő nélkül a tűzre tesszük és kis lángon melegítjük, vigyázva arra, hogy ne forrjon. Figyeljünk arra, hogy túl sűrű se legyen, mert akkor idővel kikristályosodik, de híg se, mert akkor  megsavanyodik. Én kb. másfél, két órán keresztül pároltam.Közben kis kanálnyit tányérra tettem, hogy ellenőrizem az állagát. A kis tányéron kihűlve  látható, hogy  megfelel-e a sűrűsége. Nekem inkább egy sűrű szirupom lett.

pitypang áztatás

Nálunk az igazi kedvenc a pitypang szirupból készült frissítő ital lett

Gyógynövény témakörben, illetve ehhez kapcsolódóan receptet találsz egy másik bejegyzésemben.

Gyógynövényekről a legtöbb okosságot itt találtam.