Miért lehet közös családi program  a bodzaszörp készítése?

  1. jó szórakozás, mikor kirándulással egybekötve  a gyerekekkel közösen begyűjtjük a bodzát,
  2. közösen válogathatjuk a gyerekekkel az illatos bodzavirágot,
  3. a bodzaszörp 4-5 napig tartó kevergetése izgalmas napi feladat lehet a gyerekek számára 🙂
  4. a kész bodzaszörp üvegekbe töltögetése is lehet közös program, mivel hidegen kerül az üvegbe,

Minden évben teszek el bodzaszörpöt télire. A család szereti, nagy része nyáron el is fogy, mert a bodzaszörp önmagában is jó, de különlegessé tehetjük vele a nyári frissítő koktéljainkat is. Szóval érdemes  házilag bodzaszörpöt készíteni.

Az alábbi bodzaszörp receptet én is évek óta megcsinálom.  Nagyon régi recept, nem is tudom, hogy honnan származik, de az biztos, hogy mikor először készítettem ezt a bodzaszörpöt, akkor még nem volt internet. A bodzaszörppel is a helyzet, min annyi mással … ahány ház , annyi szokás.

Többszörösen kipróbált bodza szörp recept

.. és ilyenkor eszembe jut egy versike, amit a kislányommal olvastunk még valahol, nagyon régen …

„.. bodza sípos zöld manócska tutúl, mint a szél ….”

és íme a teljes versike, amit Sulyok Gizella zenepedagógus írt

BODZASÍPOS ZÖLD MANÓCSKA

Bodzabokrok illatában

Zöld manócska él,

Bodzasípot fújdogálva

Lombok közt zenél.

Jön bokázva pulyka, páva

Díszes úri nép,

Zöld manócska dallamára

Vigadozva lép.

Bodzasípos zöld manócska

Tutúl, mint a szél,

Addig-addig fújdogálja,

Míg eljön a tél.

 
A tuti bodzaszörp receptet viszont ide is leírtam, nehogy elvesszen 🙂
  • Hozzávalók:
  • 20-30 db bodzavirág
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 literes víz
  • 5 egész citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kávéskanál natrium benzoát

 5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor szép barnára pirult a cukor, ráöntök 1 liter vizet (vigyázz, mert fröcskölhet), majd addig forralom, míg a cukor felolvad a vízben. Mikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is összeforralom. Mikor a cukorszirup kihűlt, beleteszem a karikára vágott citromot (ha lehet akkor bio citromot teszek bele), a citromsavat és a nátrium benzoátot és a virágokat. A virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belőle, viszont igyekszem tiszta, vegyszermentes helyről gyűjteni, semmiképpen nem út mellett. 4-5 napig még a fazékban tartom, érlelem, időnként megkeverem. Végül leszűröm és üvegekbe töltöm a bodzaszörpöt.

Egy másik bejegyzésemben ajálom a pitypangból készített szirup elkészítését is.

[listamester id=”5254″ mode=”js”]