Kertembe vezető lépcső és a mi boldogság kapunk, mert a kertbe menni maga a boldogság.

Az ősszel ültetett aróniáról már kóstolhattunk gyümölcsöt. (2021.08.31.)  🙂 A fotó ősszel (2020. november) készült és  egyáltalán nem látványosak a kis vesszők 🙂  Sok munka volt velük, mert igyekeztünk mindent betartani az ültetésre vonatkozóan. Nagy gödör, kis marhatrágya, arra föld és homok keveréke és sok víz. Ültetés után ráhúztuk a geo textiliát, ami nekem nagyon bevált a levendula ültetvényemnél és a paradicsomnál is. Jól tartotta a nedvességet és nem kellett kapálnom, gazolnom. Kényelmes kerti módszer, bár nem túl látványos. Kicsit fura a fekete fólia a nagy zöld területeken, de majd idővel alakul. Ha elég nagyok lesznek a növények, akkor már alatta úgysem tud nőni a gaz és lehet, hogy akkor felszedem. De hát mindegy is nem bemutató kert lesz.

Íme a nem szép fotó

20201107_143713.jpg

De, hogy valami szépet is mutassak, ide teszem egy számomra különleges színű sarkantyúka fotóját. Én sokáig azt hittem, hogy az csak sárgában van. De lám nem:

20201107_150904.jpg

És bizony ez a szépség ehető is. Erről itt olvastam.

Sarkantyúka pesto

Hozzávalók:
3 marék friss sarkantyúkalevél
1 marék friss hajtás, apróbbra vágva
4 evőkanál pirított fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
10 dkg friss parmezán, reszelve

Elkészítés: Egy nagy lábasban vizet forralok, majd abba beledobom a leveleket és blansírozom. Ezután kiemelem, leszűröm, s hagyom, hogy kihűljön. A turmixba teszem a leveleket, az apróra vágott hajtásokat, a fenyőmagot, a fokhagymát és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Közben hozzáadom a reszelt sajtot is, s azzal is finoman összeforgatom a pestót.

” A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. A növény – latin nevén Tropaeolum majus – baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.” (forrás: vilagszam.hu)