Változik a világ, változik az ember – változnak a kertek. Sokszor ösztönösen is a jó irányba megy az ember- bár ez nem tudom, hogy mennyire igaz, mert nyilván embertől függ. Sajnos van rossz tapasztalatom ebben, nem is kevés – és itt most a kertészkedésre, a természetvédelemre, környezetvédelemre gondolok.

Egy ideje már a kertemet próbálom úgy rendezni, hogy ha nincs időm és erőm tenni venni benne, akkor is működjön és kert formáját mutassa és ne legyen gondozatlan, elhanyagolt képe. Ezt persze gondolhattam volna fiatal, aktív koromban is, de munka, gyerek, család mellett sokszor még gondolni se tudtam a kertre. Persze rendezett volt akkor is, mert ha a veteményes gondozásra nem is volt idő, mégis sikerült kialaktani egy olyan pihenő kertet, ahol gyerek, felnőtt, madárkák jól érezték magukat. Fák és cserjék telepítése, gondozása folyamatos volt. 21 év után meg is van ennek a gyümölcse. Most mikor sok időm lenne a kertre, már kevesebb az erő és a tettrekészség. Igyekszem egyre többet gyönyörködni, pihenni benne. Ehhez nagyon jó alapot adnak a 21 év alatt megnőtt fák és cserjék, amelyek néha kesze-kuszává teszik a kertet, mert itt minden családtag ültetett ezt azt, mindenkinek volt kedvence és ez sokszor nem egyezett logikus kerttervezéssel 🙂 – de öröm most úgy nézni a kertre, hogy mindenki tett hozzá valamit.

Most kicsit színesítem virágokkal, de mindig szem előtt tartom a kert önműködését – lehet lustaságnak, lehet tudatosságnak nevezni ezt a fajta gondolkodást, de úgy látom a kertnek sokszor jót tesz ha kicsit békén hagyják.

Amikor szépen békén hagyom a kertem, akkor érnek az igazi meglepetések. Új jövevényekkel is találkozom ilyenkor.

Ha szél fúj erre magot és a növény megtelepszik nálam akkor hagyom a kis jövevényt, ha valami jól érzi magát a kertben akkor marad, ha nem akkor nem sajnálom, ne szenvedjen itt…

Mit mondanak az igazi kertészek?

Adjuk fel a rendezettségi mániát, és hagyjunk némi káoszt megjelenni a kertünkben…A kertek ugyanolyan fontosak a természet számára, mint az esőerdők, az óceánok vagy a jégsapkák. Erkölcsi kötelességünk, hogy vigyázzunk rájuk – ez az organikus kertészkedés lényege” (Monty Don BBC Kertvilág 2022. VI. évf. 05. sz. június)

Fotók a kertemből

„Az organikus termesztés – akár több hektáron végzik, akár egy kis hátsó kertben – azon a meggyőződésen alapul, hogy a természeti világ egészsége , illetve az emberi egészség és jólét között köldökzsinórszerű kapcsolat áll fenn. De mindenekelőtt egy olyan egyensúly megteremtéséről szól, ahol a növekedés fenntartható víz – és tápanyagforrásokkal párosul, ahol a kártevőknek vannak ragadozóik – és ugyanezen okból a ragadozóknak is mindig elegendő kártevő áll rendelkezésükre.” (Monty Don (BBC Kertvilág 2022. VI. évf. 05. sz. június)

Irogatok és fotózgatok a kertemben

Itt írtam még a kertemről.

A kesze – kusza mesekertemről a facebook oldalamon is sokat írok.

https://www.facebook.com/keszekuszamesekert