Mi a különbség a lótusz és a tavirózsa között ?

Az utóbbi időben kicsit rákattantam egy oldalra, ahol kicsit sikerült beleszeretnem Japánba és a kiotói mindennapokba 🙂 Nagyon hálás vagyok az oldal szerkesztőjének, az idegenvezetőjének, mert imádom azokat a virtuális sétákat, amiket eddig sikerült vele megtenni.

Legutóbb egy buddhista szentélyben sétálhattam, ahol csodálatos lótusz virágzás volt éppen. Az alábbi fotón nem az a szentély látható, ahova a kedves idegenvezetővel virtuálisan be lehet térni, de a fotó alatt van a link, ahol rákattanhatunk a lótuszokra 🙂

Miközben néztem a gyönyörű szentélyt és a kertjében, kaspókban nevelt szebbnél, szebb lótuszokat, arra gondoltam, hogy vajon mi a különbség a lótusz és a tavirózsa között. Én amolyan gyönyörködő típus vagyok és később gondolkodom el a miérteken – most pl. a különbségen.

Tavirózsát szerencsére elég sokat láttam természetes közegben is pl Hévízen mindig elkápráztatnak ezek a kis virágok. A lótusz virágot, azért nem mindenhol látni vagy legalábbis én nem nagyon láttam. A mi éghajlatunkon is sikerrel nevelhető a növény – olvasom kedvenc botanikus oldalamon . Egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy ilyen szép kis kaspóban – ahogy a szentélyben láttam – akár én is nevelhetnék itthon lótuszt. Kerti tavam biztosan nem lesz – ezért gondoltam kaspóra 🙂

Miről különböztethetjük meg a lótuszt a tavirózsától?

A leginkább észrevehető különbség a lótusz és a tavirózsa között a virágukban van. A lótusz virág közepén egy kis tartályra vagy öntözőkannára hasonlító magház van, amiben a toktermések vannak, amik akár több ezer évig is megőrzik csíraképességüket. A lótusz porzói fonalszerűek, a tavirózsáé inkább lamellás. De legfőképpen a leveleikben vehetjük észre a különbséget. A lótusz levelei a víz felett vannak, ahogy a virágai is kiemelkednek a vízből. A tavirózsa levelei mindig a víz felszínén úsznak, akárcsak a virágai.

Misztikus virágok

Sok legenda fűződik mindkét virághoz -ami nem is csoda, hiszen mesés szépségük mindenkit bámulatba ejt és ezt az önmagáért való szépséget mindig próbálták valami különleges sztorival magyarázni az emberek.

Vallási ünnepek és áldozatbemutatások állandó kellékei ezek a virágok. A tavirózsa kiemelkedése az iszapos vízből jelképezi az emberiség vágyát a tisztaságra, a hallhatatlanságra. A sekély, nyugodt vízeket kedvelő lótusz a buddhista vallás nagy jelképe, mely szintén a megtisztulás, a tökéletesség és újjászületés jelképe.

Japán csodás természeti szépségeiről már írtam egy másik bejegyzésemben is, ahol a japán juharok nyűgöztek le éppen.