A népmese napja szeptember 30-án van, Benedek Elek születésnapján. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Nekem –  és bizonyára nagyon sokunknak – , Benedek Elek meséi jutnak eszembe, ha mesére gondolok.

Kedvesek, aranyosak a mai divatos magyar mesék is és a sokszor divattá váló mesefigurák, de úgy tűnik, hogy a  népmesei figurák, a klasszikusnak számító mesék mindig, biztonságosan „előkaphatók” és mesélhetők. Míg sokszor egy mai modern, divatos kortárs mese közepén veszem csak észre, hogy  ” na ezt nem kellett volna elmesélnem, elolvasnom”… (bocsánat,  kivételek vannak)

hm.. nem is tudom .. ma is születnek népmesék ??

Elek apó tanítása szerint  saját népünk szeretete a más népek iránti szeretettel válik teljessé, erre pedig gyermekeinket, a meséken keresztül már egész kicsi gyermekkortól nevelhetjük.

„‘Van nekem egy csodalámpám, gyerekek, melynek tündéri fényességet árasztó világa mellett országot-világot bejárok, s így szedegetem össze a világ legszebb meséit. Világjáró nagy utamból, íme, itt egy könyvre való mese: olvassátok, gyönyörködjetek bennök…” – írja a gyerekeknek Benedek Elek.

Még több a népmese napjáról.