Európa virágoskertjét, a hollandiai Keukenhofban, 2016. április 28-án volt szerencsém látni . A lélegzetem elakadt a tulipánokat meglátva.

img_20160428_113153.jpg

32 hektárnyi gyönyörűség. A park 2 hónapig van csak nyitva,  csodálatos hagymás növényeit, tulipánjait csak  ebben a 2 hónapban láthatják a virágkedvelők.  Nehéz kiszámítani, hogy mikor is lehet teljes pompájában ez a park. Nyilván nagyban függ az   időjárástól is.  Mi most nagyon szerencsések voltunk, mert hervadó vagy még ki sem nyílt, bimbózó  tulipánokat, virágágyásokat alig láttunk. Virult az egész park. Ezt erősítették azok a társak, akik már jártak ott más-más időpontokban (pl. a park nyitásakor, illetve a második hónap vége felé)

 Íme a  mesés konyhakert .

Nagyon tetszett, hogy a hollandiai utazás alatt a színes  tulipán mezőkben úgy gyönyörködhettünk, mint itthon a zöld búzamezőkben vagy a sárgálló repce táblákban.

Ami még érdekes volt számomra, hogy elmentünk egy tulipánokat árusító kis kertészetbe, ahol a vásárlók maguk szedték meg a vásárolni kívánt tulipánokat. A vödrökbe szedett tulipánokat legtöbbször hagymával együtt tépték fel a földből.  A pénztárnál a vödörnyi tulipánnak levágták a hagymáit és nagy edényekbe gyűjtötték össze. Mi itt hagymát szerettünk volna vásárolni (pl. az így levágott hagymákat), de nem lehetett. Azt mondták ezeket majd ősszel árusítják csak, ha ebből kérünk, akkor szívesen elküldik a megadott címre. Így aztán amarillisz hagymát vettünk, mert annak volt éppen a szezonja.

Rengeteg fotót készítettem, alig tudtam itthon rendbe szedni őket.

 

Sok virágú tulipán a kertemből - fiery club
Egy csokor mandala- piros tulipán
tulipán a kertemből Sok virágú tulipán a kertemből - fiery club
Sok virágú tulipán a kertemből – fiery club