Amolyan művelődéstörténeti kutatásba kezdtem a magam kedvére, botcsinálta módon. Először is kicsit bánom, hogy nem tudok angolul, mert olyan sok okosságot olvashatnék angol nyelven. De hála a google fordítónak, azért mindenről nem maradok le. Bár most már értem, hogy az angolul tudók miért kapcsolják ki az automatikus fordítást egy egy oldal esetében – mert néha olyan idétlenre sikerül a fordítás, hogy gondolom, isten őrizz, hogy lefordítsa a google, jobb eredetiben. Hát én kénytelen vagyok döcögve olvasni a google fordítóval – és hálás is vagyok neki.

Tehát bevizsgáltam, hogy a manóimat miért is nevezik peg doll -nak. A peg jelentése ugye faék, csap, faszeg, cövek – mindenképpen fa, a dolls meg baba. Állítólag a Dorothy röviditéséből lett „dolls” azaz baba.

Peg dolls történet

A peg dolls történetet a Walesi Szent Fagans Történeti Múzeum oldalán találtam meg.

Ez sem véletlen, hogy éppen egy holland oldalon lehet erről olvasni, hiszen főleg német és holland területen voltak népszerűek ezek a peg babák (amit itt-ott holland babának is neveznek).

Ezek a fababák olcsó és egyszerűen elkészített játékok voltak, és a 16. századtól Európában a szegényebb gyerekek népszerű játékaivá váltak.

A hagyomány, hogy fából készült ruhacsipeszből készítenek babát, abból az időből származik, amikor az embereknek nem volt pénzük játékokat venni. Nyilván ez az egész világon így volt. Fából, termésekből, ház körül található dolgokból készítettek babákat a gyerekeknek vagy a gyerekek saját maguknak is.

Egyébként ha valami inspirációra vágyom peg dolls témakörben, akkor leginkább holland és német készítők oldalán érdemes böngészni. Nagyon sok csodát alkotnak és legtöbb szülő a gyemekkel közösen öltözteti, diszíti, festi a kis fababákat.

A saját kis “figurenkegel” alapanyagomat is pl. Németországból szerzem be, mert megbízható, szuper jó minőségű. Gyönyörű fából vannak és kifogástalan, szép kidolgozásúak a figurák.

Csipesz baba ötlet

Nagyon jópofa csipesz babákat lehet találni a Pinteresten – gyors, ötletes, a gyerekek is könnyen elkészíthetik.

Forás: Pinterest – csipesz baba – angyalka

Fából készült babák, figurák – a kokeshi baba

A babáknak mindenhol a világon kultikus szerepük volt és nehéz megmondani, hogy mikor váltak játékszerré.

A Japánban a gyerekjátékból és díszből felnőtt-kedvenccé lett babát ajándékként adták egymásnak az emberek a szeretet és a barátság jeleként, továbbá spirituális jelentőséggel is bírnak, és védelmet adnak.

Ez pedig abból az ősi japán hitből ered, hogy mindennek lelke van, így aztán kis talizmánként védelmezhet, óvhat, szerencsét is hozhat a gazdájának. A kokeshi babákat újszülött gyermekeknek is adták/adják, hogy hozzanak szerencsét és egészséget életük során. Így hát nemigen találni olyan japán családot, akiknek ne lenne az otthonában legalább egy.

A japán kokeshi babák a japán Honsú-sziget északi részéről származnak, és a 19. századra nyúlik vissza történetük. Gömbfejű és oszlopos testű, egyszerű figurák. Ellentétben a matrjoskával, ezek nem helyezhetők egymásba, de sok a hasonlóság közöttük, festettek és lakkozottak, és megidézik a népművészetet. Az eredetileg gyerekjátéknak készített figurák, idővel a japán kultúra jelentős figurái lettek, melyeket sok turista vásárol meg szuvenírként ma is.

A kezdetben egyszerűbb formát a második világháború után a kreatív kokeshi követte. A babák formásabbak, változatosabbak lettek, új frizurát kaptak.

Ettől a kis figurától teljesen elolvadtam, annyira cuki. Fotó a pinterestről:

kokeshi

Kokeshi baba- Japánban – egy kis történeti átttekintés a kokeshi babákról, ha kicsit beleszerelmesedtünk a figurákba.

Magyarországon csodálatos babákat készít Mandula Éva iparművész és egy másik iparművész Tóth-Vásárhelyi Réka, aki jelentős sikereket ért el Japánban is.

Kimmidoll babák avagy a megújult kokeshi babák

A kokeshi babák új kimmidoll design-ban keltek ismét életre, hogy így folytatódjon és terjedjen a régi japán eszme világszerte. A kimmidoll babák mindegyike az „élet valódi értékeinek” (pl. kedvesség, boldogság, élvezet és tisztelet) jelképei, csodálatosan ötvözve a régi hagyományt a modern színekkel és vonalvezetéssel.

Matrjoska baba – az orosz fababa

A matrjoska baba ötletét feltehetően a japán kokeshi babák adták. Szerintem ilyen egymásba rakható babával legtöbben már találkoztunk. Nagyon érdekes elolvasni a matrjoska baba sztoriját is, mert ebből meg tudjuk, hogy egy Japánból kapott kokeshi baba ihlette a világhírűvé lett matrjoska babát is.

Waldorf és a peg dolls

Korábban már írtam a waldorf módszerről, amely előnyben részesíti a természetes alapanyagokból készült, gyermeki fantáziát megmozgató egyszerű játékokat – egy picurka fa manóval való játéknak csak a képzelet szab határt. Egy manóval bármi megtörténhet. Ahogy a kokeshi babáknak lelkük van a japán ősi hit szerint – a kis manók is lehetnek őrző, védő, szerencsét hozó kis talizmánok a kis gazdájuk kezében. 🙂