Amolyan művelődéstörténeti kutatásba kezdtem a magam kedvére, botcsinálta módon. Először is kicsit bánom, hogy nem tudok angolul, mert olyan sok okosságot olvashatnék angol nyelven. De hála a google fordítónak, azért mindenről nem maradok le. Bár most már értem, hogy az angolul tudók miért kapcsolják ki az automatikus fordítást egy egy oldal esetében – mert néha olyan idétlenre sikerül a fordítás, hogy gondolom, isten őrizz, hogy lefordítsa a google, jobb eredetiben. Hát én kénytelen vagyok döcögve olvasni a google fordítóval – és hálás is vagyok neki.

Tehát bevizsgáltam, hogy a manóim miért is peg doll – ok . A peg jelentése ugye faék, csap, faszeg, cövek – mindenképpen fa, a dolls meg baba. Mégpedig a Dorothy röviditéséből lett dolls azaz baba.

A peg dolls történetet a Walesi Szent Fagans Történeti Múzeum oldalán találtam meg.

A hagyomány, hogy fából készült ruhacsipeszből készítenek babát, abból az időből származik, amikor az embereknek nem volt pénzük játékokat venni. Nyilván ez az egész világon így volt. Fából, termésekből, ház körül található dolgokból készítettek babákat a gyerekeknek vagy a gyerekek saját maguknak is.

Nagyon jópofa csipesz babákat lehet találni a Pinteresten – gyors, ötletes, a gyerekek is könnyen elkészíthetik.

Forás: Pinterest – csipesz baba – angyalka

A Magyar Nemzeti Múzeum Játékgyűjteményének az ismertetője is megemlíti, hogy a babáknak mindenhol a világon kultikus szerepük volt és nehéz megmondani, hogy mikor váltak játékszerré.

Leginkább a fából készült babákról szerettem volna olvasni és így akadtam rá a matrjoska baba sztorijára. A matrjoska baba ötletét feltehetően a japán kokeshi babák adták.

A japán kokesi babák a japán Honsú-sziget északi részéről származnak, és a 19. századra nyúlik vissza történetük. Gömbfejű és oszlopos testű, egyszerű figurák. Ellentétben a matrjoskával, ezek nem helyezhetők egymásba, de sok a hasonlóság közöttük, festettek és lakkozottak, és megidézik a népművészetet. Eredetileg gyerekjáték gyanánt készítették őket, idővel azonban a japán kultúra jelentős figurái lettek, melyeket sok turista vásárol meg szuvenírként ma is.

A kezdetben egyszerűbb formát a második világháború után a kreatív kokesi követte. A babák formásabbak, változatosabbak lettek, új frizurát kaptak.

Ettől a kis figurától teljesen elolvadtam, annyira cuki. Fotó a pinterestről:

kokeshi
Kokeshi baba- Japán – egy kis történeti átttekintés a kokeshi babákról

Csodálatos babákat készít Mandula Éva iparművész és egy másik iparművész, aki jelentős sikereket ért el Japánban is.