Sokat gondolkodtam, hogy a gyapjúfilc mellett még melyik lehetne az az anyag, amit szívesen használnék a fa figurákhoz. A gyapjúfilcet a természetessége, puhasága és tartóssága miatt szeretem használni. A természetességről nem nagyon szeretnék lemondani, hiszen a waldorf játékok legfőbb ismertető jele a természetesség. Amit még fontosnak tartok, hogy minél egyszerűbb legyen, azaz ne legyen túl színes, túl díszes. Talán a kék manóim készítésekor gondoltam először a kékfestő anyagra.

kék manó - kékfestő
Kék manó

A kékfestő jellegű pamutvászon anyaggal a legtöbb méteráru boltban találkozhatunk, de régi hagyományos módszerrel festett kékfestő anyaggal már ritkábban futunk össze.

Kettő hazai kékfestő műhely weboldalát böngésztem át a Tolnai Kékfestő Műhelyét , amely Magyarország legöregebb,1810-ben alapított, még ma is működő kékfestő műhelye és a Győri Kékfestő Műhelyt, amely szintén nagy múltra tekint vissza, hiszen 1906-tól működik az is. Érdemes az alábbi műhelyeket is nézegetni, mert sok érdekességet találunk erről a régi mesterségről és mindegyik műhely valamitől egyedi és különleges.

Nagynyárádi Kékfestő Műhely

Bácsalmási Kékfestő Műhely

Kovács Kékfestő Műhely

Akkor most már kezdődhet az anyag nézegetése, a minta kiválasztás, a vásárlás izgalmas pillanatai.

[listamester id=”5254″ mode=”js”]