Az Ozorai kastély története 

Ozorát, a váráról ismert Simontornyától alig 10 km-re találjuk. A szép Tolnai dombság látványáért is érdemes ide elkirándulni. De ebben az apró falucskában lelhető fel az ország egyetlen teljesen felújított reneszánsz kastélya.  

A várat és a hozzátartozó falukat Ozorai nemesi família birtokolta, akik a 14. sz. végére férfiágon kihaltak. Luxemburgi Zsigmond király azonban „fiúsította Ozorai András úr leányát, Borbálát, aki rövidesen kezét nyújtotta Filippo Scolarinak, aki eredetileg firenzei származású kereskedőként érkezett Magyarországra. 

A kapun belépve a reneszánsz belső udvar fogad minket, ahol futónövények és virágok mindenütt, köztük egy-egy szobor, középen pedig ott a puttós díszkút. Egészen különleges hangulatban fogyaszthatunk el itt egy kávét vagy üdítőt, míg arra várunk, hogy indulhasson a kastélylátogatásra a csoport.

Ozorai Pipót – akit Magyarországon neveztek így- Zsigmond királynak tett számtalan szolgálatáért cserébe, 1404-ben a király kinevezte temesi ispánnak. Így rá hárult a leginkább veszélyeztetett déli határvonal védelme a gyakran betörő törökökkel szemben. 1416-ben engedélyt kapott, hogy a tizenkét jobbágyfalu földesúri központját jelentő Ozorán „kőből, avagy fából várat, erősséget vagy kastélyt” emeltethessen.  

Ez a kastély azonban nem igazán hasonlított a korabeli magyar várakra. A négyzet alakú alaprajzával, lakályosságával, reprezentatív megjelenésével, a reneszánsz stílusjegyeivel tűnt ki a magyar várak közül és inkább hasonlított egy itáliai palotához. 

Az épület 2007-ig romokban hevert és csak ezt követően lett felújítva. Mostanra már kiállításoknak ad helyet a kastély. Csodás a belső udvara és igényes a kastély környezete is .

A várkastély körül kavicsos-füves parkban sétálhatunk -rózsákkal, fűszerkertekkel, szépen felújított bástyákkal, szép kilátással. A vár teljesen körbejárható kívülről és közelről csodálható a szépen gondozott park.  

Mikor ott jártunk, sikerült a növények gondozójával is beszélgetni egy kicsit, aki főleg a rózsákra volt nagyon büszke. Ez érthető is, mert a nagy nyári szárazság, hőség ellenére a rózsák csodálatosak, illatosak voltak. 

Az ozorai kastély látogatása  

A kastély csak vezetéssel látogatható, amely a belépő árában benne van. A földszinten a kastély és a Dél-Dunántúlon fellelt régészeti leletek láthatók a kiállítótermekben. De itt földszinten van a kastély konyhája is.

A kastély vezetéssel való látogatása rendkívül nagy élmény volt. A vár történetén kívül, nagyon sok érdekes történetet hallottunk a vár lakóinak életéről, a hétköznapokról. Az idegenvezető a kérdésekre is azonnal válaszolt és kedves sztorikkal egészítette ki.

Az emeleten többek között teljesen berendezett reneszánsz-kori lakószoba, ebédlő, fogadó szoba található. 

A kastély 2. emeletén apartmanokat alakítottak ki. Aki itt vesz ki szállást, az este várúrnak érezheti magát, mert 17 óra után hazamennek az ott dolgozók és a vár kulcsát megkapja a vendég. A szálláshoz pedig ingyenes kastélybelépő is jár. 

Képek a kastélyról.

Még több vár…

Különleges várakról már korábban is írtam bejegyzést.

Forrás: Ozorai kastély – Pipo várkastély, a reneszánsz gyöngyszeme (kozelestavol.hu)