Meserajongó vagyok, mert a mesékben minden benne van, amiről az élet szól. Meserajongóként nem meglepő, hogy mindig is szerettem bábokat, játékokat készíteni. Erre az utóbbi időben egyre több időm jut.

A fa és a gyapjú puha, meleg tapintása már a figurák készítése közben is örömet okoz nekem. Ezért is tartom jó dolognak, ha ezeket a figurákat a gyermekkel együtt díszítjük, festjük olyanra, amilyenre a gyerkőc szeretné. A játék készleteimbe igyekszem mindig beletenni olyan figurát, korongot, amit otthon a család együtt tovább dekorálhat vagy kitalálhat saját társasjátékot velük. (pl. memória játék, lépegetős, feladat végrehajtós, tic-tac-toe stb)  A kis figurák köré egész mesebirodalmat építhetünk, otthon talált tárgyakkal, termésekkel, dobozkákkal, a séták során gyűjtött gesztenyével, kaviccsal stb.

Egy ideje több figurát, játékot készítek, mint amennyire a környezetemben szükség van :), ezért a kis Meska boltomban árusítom őket. ( Horgola boltja )

 

Minden darabot kézzel készítek saját ötlet alapján, elsősorban mesék általam elképzelt alakjait igyekszem megformálni, így a játékok végleges formájukban, egyedi darabokká válnak és ritkán sikerül két egyformát készíteni.  Többféle anyaggal próbálkoztam, de mindvégig az vezérelt, hogy egyszerű és természetes legyen. Manapság egy gyerekszobában sokszor műanyag játékok színes kavalkádjával találkozunk, ahol semmit nem kell kitalálni, elképzelni, mert minden készen van. Szerencsére egyre többen gondolják azt, hogy a játék legyen természetes anyagból, legyen egyszerű és mozgassa meg a gyermek fantáziáját, képzeletét és kicsit dolgozzon meg a játék adta élményért.

Az egyszerű forma- és színvilág arra készteti a gyermeket, hogy érzékszerveivel, képzelőerejével és kreativitásával maga teremtse meg a játék élményét.

Sokan emlékszünk arra, gyerekkorunkból, hogy egyszerű rongybabával, kukorica csuta babával mennyi mindent el lehet játszani. Emlékszem papirból kivágott, parafa dugóra ragasztott játék figuráimra. Az első filcből készült manószerű lényre, akit Menyusnak neveztem, vagy zokniból készült Teofil figurámra. Legszebb emlékeim, hogy megteremtem a saját mesebirodalmam, megvarrt  figurákkal vagy a képzeletemmel.
 
Jó látni, hogy ma sokan a természetes alapanyagokat szeretik látni a játékpolcokon. De sajnos azt is látom, hogy méregdrágák az ezekből készült termékek. A kreatív, sok szabadidővel rendelkező anyukák ügyesen maguk is elkészítik megvásárolható alapanyagokból. Szerencsére a gyerekek nem művészi alkotásokat várnak, hanem ötletes, akár közösen elkészíthető játékokat.
 
Mindenkit arra biztatok, hogy készítsen közösen játékot a család. Örök élmény mindenki számára. Röviden a waldorf módszerről itt.
 
 
 
manók piros fehér zöldben
manók piros fehér zöldben