Sokszor nehéz eldönteni, mit is  olvassunk a gyermeknek vagy milyen könyv ajándékot vegyünk neki. Pedig nagyon fontos, hogy életkorának megfelelő, igényes könyvekkel, mesékkel találkozzon már kicsi korától. Jó kis oldalra bukkantam, amit ajánlok kicsit átböngészni ha bizonytalanok vagyunk ebben a témakörben

 Szerintem sokat közülük felírhatunk a karácsonyi bevásárló listára.

Finy Petra: Bodzaszörp mesék / mesék nagymamákról és nagypapákról című mesekönyve különösen megtetszett.

A kiadó ajánlása:

” Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk.
Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg.

A családomban tapasztaltak szerint a 2020- as év egyik elszomorító jelensége, hogy ebben az évben nagyszülők, unokák sokkal kevesebbet találkozhattak a vírus miatt, mint amennyit lehetett volna normál körrülmények között. Pótolhatatlan idő. Tudjuk, hogy az, hiszen minden életkornak megvan a maga sajátossága, mindennek megvan a maga helye, ideje. Ez az év meghitt, vidám percektől fosztott meg bennünket. És ha csak ettől, akkor még örüljünk is, bizakodjunk, hogy jövő nyáron újra kivirágzik a nagymama virágoskertje.

„Az olvasás az egyik legfontosabb emberi cselekvés. Olvasmányaink alapvető mentálhigiénés funkciója, hogy segítenek szellemi-lelki jóllétünk megtalálásában és megőrzésében, támpontokat adnak önmagunk és a világ megértéséhez. Mindennek már akkor is fontos szerepe van, amikor a gyermek még nem tud olvasni. A gyermekünkkel való közös olvasás és könyvnézegetés a szeretet, az odafigyelés, a törődés és az együtt töltött minőségi idő fontos formája, örömforrás. A  gyermek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő olvasmányok alakítják a gyermek társas készségeit, gazdagítják a képzeletét, gyarapítják tudását, ismereteit és élményeit, segítik a frusztrációk, csalódások elviselését, a pozitív és negatív érzelmek és értékek tudatosítását, támogatnak a félelmek megszelídítésében, a veszteségek elfogadásában. Egyszóval a könyvek az önismereti fejlődésben, a világról való tanulásban, a napi konfliktusok megoldásában, a társakhoz való kompetens kapcsolódásban, a társadalomba való sikeres beilleszkedésben segítik a gyermeket. ” – idézet egy iismeretterjesztő anyagból, amit régen olvastam, de mára a hivatkozás eltűnt az éterben.  🙁 azért érdemes elolvasni.

 Itt keresgélhetünk könyvet.