Nemrég a Bory várban tett látogatásunkkor olvastam a következő idézetet Bory Jenő szobrász, festő és várépítőtől

A játék a gyermek művészete. A művészet a felnőtt játéka.

Játékra mindenkinek szüksége van, gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Bory Jenő, szerencsés volt, egy életen át játszott. A vár minden zuga a játékról, a művészet játékosságáról szól.

Nem kell sokat gondolkodnunk és rájövünk, hogy mi magunk is mennyire szeretünk játszani, legyünk fiatalok vagy idősek. Számomra a manóim készítése a játék, ez a szabad és kreatív játék ad örömet a hétköznapokban. Az külön öröm, ha a manóim mosolyt csalnak mások arcára is vagy a gyerekek boldogan játszanak velük.

A manókat szeretem természetes környezetbe helyezni, hiszen ezt megkívánja az anyaguk is, a fa és a gyapjú. A természetes környezet, a fantázia szárnyalása, a mesék, a manókkal való tanulás és tapasztalás segíti a gyerekeket abban, hogy megtanulják saját szemükkel nézni a világot. Azért gondolom, hogy picit kapcsolódik a célom a waldorf módszerhez, mert a kis manók arra ösztönzik a gyermekeket, hogy a saját meséjüket, történetüket játszák el velük. Különösen megfogott alább olvasható idézet is, amely a waldorf iskolákról szól. (forrás megjelölés az idézet után)

Steiner hangsúlyozza, hogy „nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak különböző meggyőződéseket hagyományozzunk át az iskolában. Ahhoz kell őket hozzásegítenünk, hogy saját ítélőerejüket, saját felfogásmódjukat kimunkálják és használhassák. Tanulják meg saját szemükkel nézni a világot. A mi meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Azért tárjuk őket az ifjúság elé, hogy azt mondhassuk: így látjuk mi a világot. Most már rajtatok a sor, vegyétek szemügyre, hogy számotokra milyennek mutatkozik. Képességeket kell felébresztenünk, nem pedig meggyőződéseket átadnunk. Ne a mi »igazságainkban« higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a növendékek, hogy mi magunk is keresők vagyunk. És a keresők útjára kell őket is segítenünk.” […] Forrás

Korábbi írások a waldorfról.

Honnan ered a waldorf kifejezés?

Miért Waldorf?

Fa és gyapjú – játsszunk természetes anyaggal -Waldorf módra

Waldorf manóim – csendes könyvben

waldorf

A Bory várról