Az utóbbi időben nagyon kedvelt alapanyag lett a kézművesek körében a filc anyag. Szerencsére mára már nagyon sokféle színben, minőségben kapható. Viszonylag könnyű vele dolgozni, ezért ha közösen alkotunk a gyerekekkel, akkor a lehető legjobb választás a filc.

  • mert kézzel is könnyű varrni,
  • mert nem kell tisztázni az anyag szélét,
  • mert könnyen ragasztható is

Amire figyelni kell a vásárláskor az a következő, a filc lehet….

  • akril (olcsóbb, színei élénkek, felülete egyenletes, bolyhosodik)
  • 100% gyapjú (nem bolyhosodik, kissé zsíros tapintású, testes anyag, színei mattabbak, a feldolgozott gyapjú minőségétől függően lehetnek benne szöszök vagy sötétebb színű szálak)
  • kevert gyapjú (a gyapjút keverik viszkózzal  általában 60-40 %-os arányban)

Az üzletekben a barkács filc és hobbi filc elnevezéssel találkozunk, ezek mindig szintetikus alapanyagúak. De természetesen ezek között is akad jobb és rosszabb minőségű is. Az akrillapok a legolcsóbbak, de ezekkel is jól lehet dolgozni, ha egyéb tekintetben megfelelőnek találjuk ezt az anyagot a munkánkhoz.

Igazán tartós és szép munkát a gyapjú és kevert gyapjú anyagoktól várhatunk. Volt egy időszak,amikor elég nehéz volt rátalálni jó minőségű gyapjú filcre.

Találkozunk még a nemez kifejezéssel is, erről pedig jó ha tudjuk a következőket:

Nemez – ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból víz segítségével, gyúrással készítenek. A nemezkészítők megkülönböztetik a kézi munkával előállított nemezt a gyárilag készített műszaki nemeztől bár készítésük alapja ugyanaz. A nemezt a textiliparban és gyakran a köznyelvben is a filc névvel jelölik, míg máskor szűkebb értelemben csak a műszaki nemezt nevezik „filcnek”, megkülönböztetve azt a hagyományosan, kézzel készített anyagtól.

Erről az ősi eredetű anyagról, technikáról a legtöbbet Magyarország egyetlen  nemezgyárának a honlapján tudhatunk meg, ahol 1896. óta készül a gyapjúfilc.

A kis manóimnak a gyapjú ruhácskákat, innen a Multifelt Factory –ból vásárolt filcekből készítem.

A fa és a gyapjú puha, meleg tapintása már a figurák készítése közben is örömet okoz nekem. Ezért is tartom jó dolognak, ha ezeket a figurákat a gyermekkel együtt öltöztetjük, díszítjük, festjük olyanra, amilyenre a gyerkőc szeretné.

Iratkozz fel hírlevelemre!

[listamester id=”5254″ mode=”js”]