A süniket mindenki szereti, mert olyan kis cukin ábrázolják őket a mesékben és itt van nekünk Csukás István Sün Balázs című, verses meséje, amit a kicsik nagyon szeretnek.

A süniket egyébként főleg a mesékben nevezik sündisznónak.

Egyéb népies neve a sül, sünkutya, tüskésdisznó

Kis apró fürge lábával, akár kilométereket is képes gyalogni, hogy olyan helyet keressen, ahol bőséges táplálékot talál. Egy egy éjszaka akár 2-4 kilométert is gyalogol. Tavasztól őszig csak a táplálkozáson jár az esze, folyton eszik, nyár végére megduplázza a testsúlyát. Aztán jóllakottan téli álmot alszik és csak akkor bújik elő vackából mikor már legalább 15 fok van. A téli álom idejére az életfunkciói lelassulnak és alig használ energiát. Ha a külső hőmérséklet 6 fok alá süllyed, akkor bekapcsol a kis ” hőmérséket szabályozó”-ja és az elraktározódott táplálékot, cukrot elégetve testhőmérséklete megemelkedik és ezzel átvészeli a nagy hideget is. Baj akkor van, ha télen nagyon megemelkedik a hőmérséklet és olyan meleg lesz, hogy szegény süni azt hiszi ideje felébredni. Ha ilyenkor előbújik, akkor olyan értékes energiákat használ fel a szervezete a mozgás miatt, ami ahhoz kellene majd, hogy a hosszúra nyúló telet is átvészelje. Hiszen ha túl korán bújik elő még élelmet sem talál.

Reméljük a sünik most még alszanak, hiszen ma is még nagyon hideg volt – a korai ébredés veszélyes lehet számukra.

Sok süni nem is éri meg a következő nyarat, de ennek ellenére szerencsére sokan vannak, mert sün mama évente kétszer is szül, általában 7-7 sünikét.

A kedvenc eledele a földigiliszta és a csigák. A földigiliszták miatt nagyon sok sünit látunk eső után az utakon elütve. Ez azért van, mert a földigiliszták az eső után az úttestre másznak a sünik meg mennek utánuk, hogy jót lakmározzanak – de ez veszélybe sodorja őket – az autók elütik őket és így nagyon sok süni elpusztul az utakon.

Sün
Sün Balázs és a tesók
[listamester id=”5254″ mode=”js”]